Door de snelle verspreiding van het coronavirus wordt er al lange tijd geadviseerd om grotendeels vanuit huis te werken. Dit betekent dat minder mensen ’s ochtends vroeg de weg op gaan richting hun werk, waardoor er minder files staan dan normaal gesproken. Ook tijdens de avondspits is het een stuk rustiger op de wegen. Heeft dit invloed op het aantal ongevallen in het verkeer? Lees hier alles over de gevolgen van het coronavirus op het verkeer.
Rustige ochtend- en avondspits door lockdown
Tijdens de eerste lockdown in 2020 kon je in het verkeer al merken dat het een stuk rustiger was dan normaal gesproken. Zo stonden er minder files en had je zelfs amper last van een ochtend- of een avondspits. Ook nu merk je dat de nieuwe maatregelen invloed hebben op de drukte in het verkeer. De ANWB geeft aan dat er tijdens de eerste maandagochtend van deze lockdown sprake was van een relatief rustige ochtendspits. Rond 08.00 uur, wanneer het normaal gesproken het drukst is, stond er zo’n 92 kilometer file. Meestal staat er op de maandagochtend een file van 250 kilometer in totaal.
Minder files tijdens lockdown
In 2020 lag de hoeveelheid files een stuk lager in vergelijking met vorige jaren. De reden hiervoor was de lockdown, waarbij geadviseerd werd om thuis te werken om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Om deze reden kwam, volgens Rijkswaterstaat, de gemiddelde filezwaarte ruim 68% lager te liggen ten opzichte van het jaar ervoor. Na de lockdown werd duidelijk dat steeds meer mensen de weg weer op gingen en nam de hoeveelheid files in Nederland weer toe.
Daling verkeersongevallen
De maatregelen tegen corona hebben het afgelopen jaar een positief effect gehad op het aantal verkeersongelukken, blijkt uit verschillende onderzoeken. Doordat er duidelijk minder verkeer op de weg is, ligt het aantal verkeersongevallen ongeveer de helft lager in vergelijking met vóór de lockdowns. Gemiddeld vinden er in een normale week 1700 verkeersongevallen plaats. De daling in het aantal verkeersongevallen is in bijna alle gemeentes terug te zien. In onze hoofdstad, Amsterdam, daalde het aantal ongevallen zelfs met 73%.
Gevolgen lockdown op het verkeer
Momenteel is er in Nederland sprake van een kleine lockdown. De winkels en restaurants moeten eerder dicht en ook is er op vele plekken weer een mondkapjesplicht. Het advies is om thuis te werken waardoor je ook tijdens deze lockdown weer merkt dat het rustiger is op de wegen. Toch is het een stuk drukker op de wegen, in vergelijking met de vorige lockdowns. Tijdens deze lockdown wordt er verwacht dat er gemiddeld minder files zullen staan en dat daardoor het aantal verkeersongevallen iets zullen afnemen.
Ongevallenverzekering afsluiten
Ondanks dat het momenteel wat rustiger is op de wegen, zit een ongeluk nog steeds in een klein hoekje. Mocht jij gewond raken bij een verkeersongeval, is het prettig als je hiervoor verzekerd bent. Een ongevallenverzekering biedt dekking als je na een ongeval blijvend invalide raakt.
Er zijn verschillende verzekeraars die een ongevallenverzekering aanbieden. Denk hierbij aan de verzekeringsmaatschappijen FBTO, Inshared, Aegon en Nationale Nederlanden. Om er achter te komen welke ongevallenverzekering het beste bij jouw past, kun je hier de beste ongevallenverzekeringen vergelijken.